Parkeren in Leeuwarden: Een Gids voor Bezoekers

Leeuwarden, de levendige hoofdstad van Friesland, trekt jaarlijks veel bezoekers aan. Of je nu komt om te genieten van de historische bezienswaardigheden, de gezellige markten of de culturele evenementen, een goede parkeerplek vinden is essentieel om je bezoek zorgeloos te laten verlopen. In deze blogpost geven we je een uitgebreide gids voor parkeren in Leeuwarden, zodat je zonder stress kunt genieten van alles wat deze prachtige stad te bieden heeft.

Parkeergarages in het Centrum

Leeuwarden beschikt over meerdere parkeergarages in en rond het centrum waar je je auto veilig kunt parkeren. Deze garages zijn ideaal als je dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zijn.

1. Parkeergarage Zaailand

Parkeergarage Zaailand is een van de grootste en meest centrale parkeergarages in Leeuwarden. Gelegen onder het Wilhelminaplein, biedt deze garage directe toegang tot het winkelcentrum en ligt het op loopafstand van het Fries Museum, de Grote Kerk en andere attracties.

  • Adres: Zaailand 5
  • Openingstijden: 24/7
  • Tarief: €2,00 per uur, met een dagtarief van €14,00

2. Parkeergarage Oldehove

Deze parkeergarage bevindt zich dicht bij de beroemde scheve Oldehove toren en biedt een uitstekende uitvalsbasis voor een dagje uit in de stad. Vanuit hier ben je snel bij de leukste winkels, restaurants en cafés.

  • Adres: Groeneweg 26
  • Openingstijden: 24/7
  • Tarief: €2,00 per uur, met een dagtarief van €12,00

3. Parkeergarage Hoeksterend

Hoeksterend is een moderne parkeergarage net buiten het drukke stadscentrum, maar nog steeds op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Deze garage is vaak iets rustiger en daardoor een goede keuze als je de drukte wilt vermijden.

  • Adres: Hoeksterend 27
  • Openingstijden: 24/7
  • Tarief: €1,50 per uur, met een dagtarief van €10,00

Parkeren op Straat

Naast de parkeergarages heeft Leeuwarden ook diverse mogelijkheden voor straatparkeren. Dit kan handig zijn als je snel even ergens moet zijn of als je liever niet in een parkeergarage parkeert. Let wel op de regels en tarieven, die kunnen variëren afhankelijk van de locatie.

Tariefzones

Leeuwarden is verdeeld in verschillende tariefzones voor straatparkeren:

  • Centrumzone: Hier betaal je het hoogste tarief van €2,40 per uur. Parkeren is meestal beperkt tot maximaal twee uur.
  • Schilzone: Rondom het centrum vind je deze zone met een tarief van €1,80 per uur. Hier kun je vaak langer parkeren.
  • Buitenste Zone: In deze zones betaal je €1,20 per uur en kun je vaak onbeperkt parkeren. Dit is een goede optie als je bereid bent een klein stukje te lopen naar het centrum.

Betalen voor Parkeren

In Leeuwarden kun je op verschillende manieren betalen voor parkeren op straat:

  • Pinautomaten: Bij de meeste parkeerplaatsen vind je pinautomaten waar je kunt betalen met muntgeld of pinpas.
  • Parkeerapps: Veelgebruikte parkeerapps zoals Parkmobile, Yellowbrick en EasyPark zijn ook beschikbaar in Leeuwarden. Hiermee kun je eenvoudig je parkeerduur verlengen zonder terug te hoeven naar de auto.

Gratis Parkeren

Als je wilt besparen op parkeerkosten, zijn er ook enkele opties voor gratis parkeren in Leeuwarden. Houd er wel rekening mee dat deze plekken vaak snel vol zijn, vooral op drukke dagen of tijdens evenementen.

1. P+R WTC Expo

Bij het WTC Expo terrein kun je gratis parkeren en vervolgens gebruikmaken van de pendeldienst naar het centrum. Dit is een handige optie als je de drukte in het centrum wilt vermijden en toch snel op je bestemming wilt zijn.

  • Adres: Heliconweg 52
  • Pendeldienst: Elke 15 minuten

2. Parkeren bij Winkelcentra

Sommige winkelcentra aan de rand van de stad bieden gratis parkeerplekken aan hun klanten. Vanaf hier kun je vervolgens de bus pakken naar het centrum. Voorbeelden zijn Winkelcentrum De Centrale en Winkelpark De Vrijheidswijk.

Tips voor Gemakkelijk Parkeren

Om je parkeervergunning in Leeuwarden zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we enkele praktische tips voor je samengesteld:

1. Plan Vooruit

Vooral tijdens drukke periodes zoals vakanties of evenementen kan het lastig zijn om een parkeerplek te vinden. Plan je bezoek van tevoren en kijk waar je het beste kunt parkeren. Websites zoals Parkopedia kunnen je helpen bij het vinden van beschikbare plekken.

2. Gebruik Navigatieapps

Apps zoals Google Maps en Waze kunnen je niet alleen helpen om je bestemming te vinden, maar tonen ook real-time informatie over verkeersdrukte en parkeerbeschikbaarheid.

3. Vermijd Drukke Tijden

Als het mogelijk is, vermijd dan de drukste tijden zoals zaterdagmiddag of tijdens grote evenementen. Vroege ochtenden en late avonden zijn vaak rustiger en bieden meer kans op beschikbare parkeerplekken.

4. Neem Openbaar Vervoer

Als je echt geen gedoe wilt met parkeren, overweeg dan om met het openbaar vervoer naar Leeuwarden te komen. Het centraal station ligt op loopafstand van het centrum en er zijn goede busverbindingen door de hele stad.

Conclusie

Parkeren in Leeuwarden hoeft geen stressvolle ervaring te zijn als je goed voorbereid bent. Of je nu kiest voor een van de centrale parkeergarages, straatparkeren, of zelfs gratis parkeermogelijkheden aan de rand van de stad, er is altijd een optie die bij jouw behoeften past. Met deze gids hopen we dat je gemakkelijk je weg vindt en volop kunt genieten van alles wat Leeuwarden te bieden heeft.

#Diversiteit aan onderwerpen.

Ontdek Artikelen Die Bij Jouw Voorkeuren Passen

AirBNB in Leeuwarden

Airbnb in Leeuwarden: Ontdek de Friese Hoofdstad

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is een verborgen parel in het noorden van Nederland. Met zijn rijke geschiedenis, schilderachtige grachten en bruisende cultuur biedt Leeuwarden voor ieder wat wils. Of